Zelf terrazzo vloer leggen c.q. Zelf granito vloer leggen

Melanie van Norden
20 min readMay 21, 2022

Wil je graag een terrazzo vloer ofwel granito vloer leggen in je nieuwe huis? Geen terrazzo tegels maar écht zo’n ouderwetse vloer aan één stuk. Vind je het laten leggen te duur en ben je zelf handig? Wellicht kun je jouw nieuwe granito vloer dan zelf leggen met deze samenvatting.

Belangrijk om te weten voordat je verder leest: Ik schreef eerst deze samenvatting (die je nu leest), na het volgen de cursus van Bealstone©, maar uiteindelijk legde ik de vloer ‘ouderwets’ met cement en steenslagmateriaal van Oord&Co. Dit was namelijk veel goedkoper.

Dus leestip: Lees eerst deze blog hieronder “Zelf terrazzo vloer leggen c.q. Zelf granito vloer leggen” en lees daarna ook nog deze blog: “Hoe ik als amateur zelf een Terrazzo vloer legde op de traditionele manier”. Als je deze twee blogs hebt gelezen, dan weet je alles wat ik ook weet. Succes!

Let op Ik ben niet gesponsord door Bealstone© en er zullen ongetwijfeld ook andere leveranciers zijn die grondstoffen leveren om (zelf) terrazzo te leggen (lees vooral ook deze 2e blog voor een goedkopere optie dan Bealstone©). Zoek dus vooral ook zelf online. Waarom deel ik dit stuk? Ik vind het zelf fijn om tijdens het klussen uitleg & tips van anderen te lezen. En soms moet je zelf dus ook wat kennis delen. Voilà, dit is mijn bijdrage. Het is een simpele samenvatting van mijn 1-dag-cursus bij Bealstone© inclusief (onderaan) het verslag van het leggen van mijn eigen vloer. Ik ben dus absoluut GEEN expert, maar heb toch zelf mijn terrazzo-vloer gelegd. Wellicht wil/durf jij het zelf ook met deze info/tips.

Foto’s van het resultaat van mijn project? Tadaaa!

Wel een terrazzo vloer, maar laten leggen te duur

Een aantal jaar geleden kochten mijn vriend en ik een grote loods. Op hetzelfde terrein stond ook een klein gebouwtje dat vroeger kantoorruimte was geweest. We besloten er opnieuw een kantoor van te maken dat we ook als logeerkamer c.q. vakantiehuisje kunnen gebruiken als er vrienden blijven logeren.

Ik wilde graag het interieur een jaren-30 uitstraling geven en daar hoorde voor de gang en keuken in mijn ogen een terrazzovloer bij. Een terrazzovloer (ook wel granito vloer genoemd) laten leggen kost je al snel €250 a €300 per vierkante meter. Hoe meer hoekjes, hoe lastiger het is om de vloer te leggen en te schuren, dus hoe duurder het leggen van de vloer wordt.

Deze prijzen vond ik te gortig voor dit extra kantoortje c.q. vakantiehuisje. We zijn zelf handig en zo stelden wij onszelf de vraag: ‘Kun je zelf een terrazzovloer leggen’.

Cursus terrazzo leggen van Bealstone©

Ik kwam de twee Meesterproef YouTube video’s tegen van Maarten Zwartjes en dacht, dat moet ik zelf kunnen.

Maarten Zwartjes maakte twee YouTube video’s over het storten van een terrazzo keukenblad

Toen ik verder zocht kwam ik de website van Bealstone© tegen, een Belgisch familiebedrijf dat o.a. terrazzo/granito-benodigdheden exporteert naar de rest van de wereld.

En … Bealstone© geeft cursussen (ook aan consumenten) en legt daarin uit hoe je een terrazzo/granito vloer zelf kunt leggen. Ik nam deel aan de beginnerscursus c.q. initiatiecursus (van 1 dag) van het bedrijf, maar de complete vloer-cursus neemt 4 dagen in beslag.

Eerst lees je de samenvatting van de 1-daagse cursus. Daarna lees je, in deze blog, het verslag van het leggen van mijn eigen vloer thuis.

Achtergrond: Wat is Terrazzo precies?

Zijn terrazzo en granito hetzelfde?

Volgens Nobello is de type vloer hetzelfde (cement + natuursteen dat wordt opgeschuurd), maar zijn de granulaten (de ‘steentjes’ c.q. het vulmiddel dat wordt gebruikt) enigszins verschillend (marmer vs graniet).

“Op de vraag of er een verschil is tussen Terrazzo en Granito is het antwoord nee. Voor zowel Granito als Terrazzo wordt er gebroken natuursteen als toevoeging gebruikt om het effect aan het materiaal te geven.

Er is wel een verschil aan korrels. Terrazzo korrels bestaan Marmer of kalksteen wat wordt vermengd met cement, terwijl Granitokorrels bestaan uit kleine stukjes natuur graniet.” — aldus Nobello

Marmer bestaat, volgens deze bron, vooral uit kalk en is dus (relatief gezien) zacht. Graniet bestaat uit mica, veldspaat en kwarts en is harder dan marmer.

Waar is terrazzo of granito van gemaakt?

Simpel gezegd bestaat een terrazzovloer of granitovloer uit 3 ‘ingrediënten’:

  1. Het cement; het bindmiddel tussen de granulaten/steentjes;
  2. Het vulmiddel, ook wel de granulaten genoemd (meestal zijn dit steentjes);
  3. De pigmenten; dit geeft het cement een kleur.
Een paar voorbeelden uit de color chart van Bealstone©

Door de 3 ingrediënten in een bepaalde verhouding met elkaar te mixen krijgt je uitstraling een bepaalde look, ofwel uitstraling. Je kunt zelf experimenteren met deze verhoudingen, maar Bealstone© heeft ook ‘recepten’ voor de meest populaire (moderne en traditionele) terrazzovloeren of granitovloeren.

De type granulaten, de grootte van de granulaten, hoeveel ruimte er zichtbaar blijft tussen de granulaten en de achtergrond (pigment) bepalen gezamenlijk de uitstraling van je Terrazzo of Granito vloer. Het is even experimenteren totdat je jouw ‘look’ hebt gevonden. Wil je dat de grote stenen in je mix meer opvallen? Dan moet je minder (grote) stenen toevoegen i.p.v. meer. Zo vallen ze meer op.

Ingrediënt 1: het cement

Traditioneel wordt een granitovloer of terrazzovloer gemaakt met cement. Bealstone© heeft het cement echter doorontwikkeld waardoor je o.a. een dunnere vloer kunt storten. De Bealstone©-formule is geheim, maar bevat cement, kalk en marmerpoeder.

Als je een Bealstone©-vloer stort, dan stort je deze op ‘slechts’ 12mm — 15mm dik. Na het storten en uitharden moet je de vloer echter schuren. Je houdt dan uiteindelijk een terrazzovloer over van 8mm-10mm dik.

Technisch gezien kun je een Bealstone© vloer gieten/storten van 2 mm dik. Het materiaal is zo sterk dat dit technisch geen probleem is. Echter, de meeste (onder)vloeren zijn niet helemaal waterpas en daardoor is het praktisch niet mogelijk om zo’n dunne Bealstone©-vloer te storten.

Ingrediënt 2: het vulmiddel, ook wel ‘granulaten’ genoemd

In principe kun je alles — dat je met diamant kunt schuren — gebruiken als vulmiddel in je granito- c.q. terrazzovloer. Zelf koffieboontjes. Dit vulmiddel noem je de ‘granulaten’.

Je kunt granulaten gebruiken die je rondom je huis vindt, denk aan kleine steentjes van de bouwmarkt, of zelfs restjes glas. Maar als je een gelijkmatig resultaat wilt, dan verdient het de voorkeur de granulaten bij Bealstone© te kopen.

Bealstone© deelt de granulaten op in 3 categorieën:

  1. Marmerstenen
  2. Half-edelstenen
  3. Glas

In een mix wil je minimaal 3 verschillende granulaten gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld prima 3x (dezelfde) marmersteentjes gebruiken, maar je moet er wel voor zorgen dat je 3x een ander grootte steentje gebruikt. Dus heel fijn, medium fijn en grof.

Let op: gebruik granulaten in dezelfde hardheid: Niet alle steentjes zijn even hard. Kwarts-stenen of Silex-stenen zijn bijvoorbeeld heel hard. Gebruik je hele harde steentjes als granulaat in een mix in combinatie met hele zachte (marmer)steentjes, dan schuur je met de diamant-schijf de ‘zachte’ steentjes eerder af dan de ‘harde’ steentjes. Het gevolg: een ongelijk geschuurde vloer. Je wilt de hardheid van je steentjes dus goed op elkaar afstemmen. In de recepten van Bealstone© is daar rekening mee gehouden. Als je zelf steentjes verzamelt dan zul je hier zelf rekening mee moeten houden.

Dit plaatje komt van Pinterest

Dit is ook het geval als je mozaiek-tegeltjes in je vloer wilt verwerken. Dat kan gewoon. Dan tegel je eerst de mozaiek-tegeltjes op de plek waar jij de overgang wilt markeren tussen bijvoorbeeld een donkere band en een lichte binnenkant. Je stort dan de zwart-gekleurde Bealstone© aan de buitenkant van de mozaiek-steentjes en de licht-gekleurde Bealstone© aan de binnenzijde. Let er alleen dus wel op: je wilt er rekening mee houden dat deze mozaiek-tegeltjes ongeveer dezelfde hardheid hebben als de steentjes die je verwerkt als granulaat in je terrazzovloer of granitovloer.

Ingrediënt 3: het pigment

Het Bealstone©-cement is als basis wit. Door pigment toe te voegen geef je het cement een kleurtje. De kleuren lopen uiteen van zwart tot zelfs rood, groen en blauw. Je kunt alle soorten pigment gebruiken, als deze maar wel geschikt zijn voor gebruik in cement. Als je pigment bij Bealstone© bestelt, dan is deze natuurlijk geschikt.

Bij Bealstone© Ingrediënt 4: FBE3

FBE3: je voegt aan de Bealstone© mix altijd FBE3 toe. Dit is een additief. Het maakt de Bealstone©-mix iets sterker en iets vloeibaarder.

Kiezen: Stel je eigen terrazzo-vloer of terrazzo-werkstuk samen

Elke vloer is uniek — maak een staal voordat je de hele vloer legt

Je kunt elke vloer helemaal personaliseren door te ‘spelen’ met de granulaten en de pigment. Bovendien kun je de vloer opdelen en meerdere kleuren/type terrazzo combineren in 1 vloer.

Bekijk hier de kleurenkaart van Bealstone©.

Als je een vloer wilt gaan leggen, dan wil je eerst een staal maken voor jezelf als voorbeeld. Ben je tevreden? Dan kun je de grotere batch voor je vloer gaan produceren.

Gelukkig heeft Bealstone© allerlei recepten voorbereid die je precies vertellen welke granulaten je nodig hebt, in welke hoeveelheden en hoeveel pigment om tot jouw droomvloer te komen. Het werkt letterlijk hetzelfde als een kookboek. Volg het recept nauwgezet tot op de milligrammen en dan zal de verhouding prachtig zijn!

Waar kun je terrazzo-storten?

Als je een terrazzo-vloer wilt leggen, dan maak je het terrazzo aan op locatie en dan stort je ook op locatie. Dat heet ‘in situ’ werken.

Maar je kunt Bealstone© ook prima gebruiken om keukenbladen of zelfs accessoires te storten. Dit kun je natuurlijk in je atelier, garage of schuur doen.

Werken met bekistingen

Je kunt Bealstone© storten in bekistingen ofwel in mallen. Dit gebruik je bijvoorbeeld als je een wasbak wilt storten of een keukenblad. Je kunt twee soorten mallen maken:

  • Positieve mal — je maakt een bekisting en stort deze vol. De bovenkant is dan de afwerkzijde (die je moet schuren);
  • Negatieve mal — je stort in de mal en de onderzijde van de mal is je afwerkzijde. Na het ‘lossen’ van de mal moet je de onderzijde nog schuren. Doordat de onderzijde van de mal al ‘recht’ c.q. ‘strak’ was, is er weinig schuurwerk nodig.

Tip: Als je werkt met mallen: vet de mal — voordat je deze volstort — eerst in met boenwas. Dan is het veel gemakkelijker om het terrazzo uit de mal te ‘lossen’.

Voorbereiding: De ondervloer prepareren voordat je Terrazzo gaat storten

Het allerbelangrijkste voor een mooie terrazzo-vloer is de ondergrond. Als de ondergrond waterpas is gemaakt voordat de Terrazzo wordt gestort, dan zorgt dit voor een mooi eindresultaat en minder schuurwerk.

Welke stappen moet je zetten om de vloer voor te bereiden voor terrazzo?

Eerst leg je een chape/cementdekvloer. Daarna een ontkoppelingsmat. Daarop stort je Bealstone©.

Stabiele ondergrond

  • Je moet zorgen voor een stabiele ondergrond die niet (teveel) werkt en niet kan scheuren (of waarbij je voorbereidingen treft zodat de vloer op de juiste plekken scheurt).
  • Normaliter zorg je voor een cementdekvloer/chape als ondervloer. Tip gekregen tijdens de cursus: Ardex A38 is een goed merk/type.
  • De ondervloer mag NIET van egaline zijn gemaakt. Egaline werkt te veel en daardoor zal je Terrazzo-vloer altijd scheuren.
  • Als de chape gescheurd is moet je ontkoppelingsmatten gebruiken (kerdi-matten). De tip tijdens de cursus is echter om altijd ontkoppelingsmatten te gebruiken onder de terrazzo.
  • De chape/cementdekvloer hoeft geen wapening te hebben. Zeker als je gebruik maakt van kerdi-ontkoppelingsmatten is niet helemaal niet nodig. Let op: als je (een soort) kerdi-mat koopt: zorg er dan wel voor dat je alkaly-bestendige glasvezelnetten gebruikt.
  • Voeg dilutatievoegen toe. Dit doe je sowieso onder elke deur, maar ook om de 35 meter (als je een hele grote ruimte met terrazzo legt). Je creeert onder de cementdekvloer / chape zwakke plekken (bijvoorbeeld door de chape in te slijpen) waardoor de vloer precies daar scheurt. En boven die zwakke plek zorg je voor een dilutatievoeg. Een dilutatievoeg = 2 profielen die 2 mm van elkaar zijn geplaatst.
  • Het cement/bindmiddel van Bealstone© is waterdicht, maar niet alle granulaten zijn waterdicht. Je kunt als ondervloer een Aquadefense gebruiken als stabiele ondergrond.
Je gebruikt twee U-profielen/strips naast elkaar om een dilutatievoeg mee te maken. Die vangt dan het werk van het terrazzo op en voorkomt dat je vloer scheurt. Je kunt de strips natuurlijk ook gebruiken om creatieve vormen of afscheidingen te maken in je vloer.

Primeren van de ondervloer

Na de cementdekvloer/chape breng je altijd een primer aan. De 2 functies van de primer:

  1. Betere hechting
  2. Dezelfde inzuiging creeren

Bealstone© biedt 3 verschillende primers:

  1. Residur (voor zuigende ondergronden binnen)
  2. Resipact (voor zuigende en niet zuigende ondergronden)
  3. Resipox W (alleen voor buiten)

Het uitmeten van de ondervloer

Nadat de chape is gestort en de primer is aangebracht, breng je U-profielen aan op de vloer.

Deze U-profielen markeren de uiteindelijke bovenzijde van de (afgeschuurde) vloer. Je stort dus boven de bovenkant van de U-profielen en bij het afschuren gebruik je het ‘zichtbaar worden’ van de U-profielen als herkenning dat je ver genoeg hebt geschuurd.

  1. Gebruik een laser om de (uiteindelijke bovenzijde) van de terrazzovloer af te meten en op deze hoogte de bovendzijde van de U-profielen af te meten. De U-profielen bevestig je met een beetje cement.
  2. Zet U-profielen. Deze profielen blijven zitten als je gaat schuren. Deze profielen stel je aan de bovenzijde waterpas. De bovenzijde van de vloer is de bovenzijde van het profiel. Tip: gebruik tegelprofielen. Deze zijn betaalbaarder dan speciale terrazzo-profielen. Deze tegel-u-profielen zijn verkrijgbaar in messing, kunststof, RVS, aluminium. Messing is de standaard.
Let op: De terrazzo-vloer die je als ondergrond ziet is het oefen-project geweest van een vorige groep. Normaliter zou dit dus je chape/cementdekvloer zijn. Met ‘spie-tjes’ breng je de profielen op de juiste hoogte aan en lijm je ze vast.

Aan de slag: Terrazzo-vloer storten

Per ‘batch’ of ‘emmer’ Bealstone© heb je slechts 20 minuten verwerkingstijd. Het is dus verstandig om de vloer met 2 personen te leggen. 1 Persoon mixt de Bealstone© en de 2e persoon legt de vloer.

Werk goed georganiseerd

Om het leggen gemakkelijker te maken is het verstandig om alle batches voor te bereiden. Je weegt nauwkeurig de granulaten per ‘batch’ af zodat je, bijvoorbeeld per m2 die je moet storten, een emmer hebt met alle benodigdheden. Dit maakt het mengen tijdens het leggen gemakkelijker en sneller.

Je bereidt alle batches van te voren helemaal voor. Zodat je geen meet/rekenfouten kunt maken tijdens het legproces.
  • Stap 0: Weeg de granulaten nauwkeurig af. Volg het recept zeer nauwkeurig! Zorg voor een emmer met gemixte granulaten per batch. En een batch is dan bijvoorbeeld 1 m2. Zo kun je per m2 eenvoudig alles klaarzetten en op het moment van leggen snel mengen (zonder afweegfouten te maken). Hou er rekening mee dat een zak Bealstone© 20kg is. Het is handig als je telkens een volle zak met een afgewogen emmer granulaten erbij kunt pakken.
  • Stap 00: Verdeel de vloer in vlakken die aansluiten bij je batch-grootte. Teken deze lijnen af op de vloer. Dus over welke oppervlaktes moet je elke emmer uitsmeren?
De stapjes van het mixen van de Bealstone©. De stapjes lees je hieronder.
  • Stap 1: Liquid splitsen (de liquid is een acrylhars). In 1 Emmer Bealstone©-liquid zit 6 liter liquid. Haal hier altijd een 1/2 liter liquid uit. Waarom? Afhankelijk van de vochtigheid van de steentjes gebruik je deze 1/2 liter later om je mix fijn vloeibaar te maken. Als je steentjes al nat zijn van zichzelf (omdat ze bijvoorbeeld buiten opgeslagen hebben gelegen), dan hoef je de 1/2 liter er later niet bij te doen.
  • Stap 2: Meng nu — volgens het recept — de Bealstone© Liquid (5,5 liter) + FBE3 + de afgemeten granulaten + Bealstone© poeder. Gebruik een mixer. Je kunt het beste eerst het poeder en de liquid met elkaar mengen en daarna de steentjes erbij doen, zodat alles echt goed gemengt is en je geen klontjes hebt in je poedermix.
Je mixt eerst het poeder en de liquid
  • Hoe kun je zien of de mix goed is? Tip 1: Als je luchtbelletjes ziet in het mengsel (het is dus een luchtige mix), dan is de consistentie goed. Tip 2: Als de steentjes een beetje ‘onderduiken’ en er boven de steentjes een laagje vocht komt te liggen, dan is het goed. Is de mix te droog, dan kun je er (een beetje) van de overgebleven (1/2 liter) liquid bij doen.
Na het mixen zie je luchtbelletjes.
  • Stap 3: Gebruik (een beetje) van de overgebleven liquid om een acqua-liquide te maken. Mix water en Bealstone©-liquid in een 1:1 verhouding (1/2 liter water, 1/2 liquid). We gebruiken dit strakjes om het gestortte Bealstone©-mengsel glad te maken.
  • Stap 4: Stort nu het mengsel binnen de uitgetekende lijnen, zodat je precies voldoende Bealstone© stort per m2. Je stort tot boven de U-profielen die je op de vloer hebt geplakt.
  • Stap 5: Druk eventuele hoekjes goed aan, zodat de Bealstone© mix alle hoeken goed heeft gevuld.
  • Stap 6: Smeer, met een drukkende/vegende beweging de Bealstone© af.
De kleuren zijn een beetje verschroefd, maar met deze beweging wrijf je de bovenkant af.
  • Veeg nu na met de acqua-liquide (die we maakten in stap 3).Met de aqua-liquide werk je de Bealstone© laag netjes af. Het fijne van deze acqua-liquide is ook dat je ziet of er plasjes ontstaan. Als dat zo is, dan is daar nog een ‘kuiltje’. Dat kun je nu nog oplossen door de vloer netter te verdelen. Als de vloer is uitgehard zul je de hele vloer terug moeten schuren tot het diepste punt van het kuiltje. Heb dus ook voor plasjes acqua-liquide die op de Bealstone© blijven liggen. Daar heb je wellicht nog wat werk te doen.
Met de aqua-liquide werk je het netjes af en je kunt zien of er nog ergens kuiltjes zijn die je op moet lossen.
  • Stap 7: Laat de vloer nu minimaal 48 uur, maar bij voorkeur 4 dagen, drogen voordat je gaat schuren.

Let op: je wilt alle vlakken die elkaar raken op 1 dag storten. Als je een vlak stort en de volgende dag stort je een aangrenzend vlak (met te veel tijd tussen het storten) dan ga je verschil zien. Stort alle aangrenzende-terrazzo, dat niet gesplitst is door U-profielen, dus op 1 dag.

Aan de slag: Terrazzo schuren, wat heb je nodig?

Het schuren van je terrazzo: Welke machine moet ik gebruiken om mijn (nieuw gestortte) terrazzovloer te schuren?

Zoals eerder aangegeven: je stort je terrazzo-vloer of werkstuk op 12mm-15mm. Vervolgens schuur je daar 2mm–4mm van af. Je houdt dus een vloer over van 8mm-10mm dik.

Wat gebruik je om te schuren? Eigenlijk kun je iedere willekeurige (natuur)steen-schuurmachine gebruiken om het terrazzo na te bewerken. Je kunt deze loeizware professionele machines huren. Tip: Doe dit het liefst niet bij een huis-tuin-en-keuken verhuurbedrijf. Die machines zijn vaak niet sterk genoeg om terrazzo te schuren. Er zijn specialistische bedrijven waar je echte terrazzo-schuurmachines kunt huren.

Heb je een grote vloer, dan zul je professionele machines moeten huren. Doe dit niet bij een standaard verhuurbedrijf. Die machines zijn niet krachtig genoeg. Ga naar een specialist.

En denk eraan: alle randafwerkingen gebeuren manueel. Dus regel ook een hand-betonschuurmachine (dit ziet eruit als een haakse slijper) en wellicht zelfs handschuurpads.

Let op: Als je (alleen) een hand-betonschuurmachine gebruikt (en dus de grote machines overslaat): Dan ga je alleen voor middel schuren met metaalgebonden diamant blokken korrel 50 en daarna volg je wél alle fijn-schuur-stapjes met harsgebonden diamant pads.

  • Let op: schuren met schuurpapier gaat niet! Je schuurt dan alleen het cement, de binding tussen de steentjes, weg.
  • Idee: het is mogelijk om terrazzo te borstelen. Je schuurt dan alleen het cement weg. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken op (buiten)plekken waarbij je meer grip wilt hebben.
  • Denk eraan: eerst experimenteren voordat je de hele vloer legt.

Voor mijn eigen project, waarbij ik een gang, douche en wc wil voorzien van Terrazzo van ~7 vierkante meter, heb ik besloten om alles met een handschuurmachine te schuren. Dit is meer werk en onnauwkeuriger. Maar de ruimte heeft veel hoekjes en muren en dit scheelt het huren van een dure logge machine. Ik heb op marktplaats een tweedehands betonslijpmachine, die tegen nat slijpen kan, gekocht voor dit project. Helemaal perfect!

Leuk om te weten: heel vroeger werden de terrazzo-vloeren niet met machines geschuurd, maar manueel. Daar gebruikten de vakmensen een steen en carborundumpoeder voor.

Goede voorbereiding is essentieel (om te voorkomen dat je héél lang schuurt)

Als je de vloer of het werkstuk waterpas stort, dan is het afschuren minder werk. Als je de vloer scheef stort, dan zul je met het schuren veel werk moeten steken in het afschuren totdat het waterpas is. Tip: Steek dus onevenredig veel tijd in de voorbereiding. Dat scheelt je veel werk.

Je vloer schuren in stappen

Je schuurt terrazzo altijd met behulp van diamant. Het schuren gaat in een aantal stappen:

  1. Grof schuren met metaalgebonden diamant blokken
  2. Fijn schuren met harsgebonden diamant pads

Je begint dus ALTIJD met het metaalgebonden schuren. Daarin doorloop je de volgende stappen:

Grof schuren met metaalgebonden diamant blokken

  • Stap 1: Grof schuren met metaalgebonden diamant blokken korrel 30. Deze stap is heel belangrijk. Tijdens deze stap zorg je dat de profielen, waarmee je de vloer waterpas hebt afgezet (meer daarover zometeen), nét zichtbaar worden. — (Tijdens deze stap kun je nat of droog schuren. Nat schuren is het gemakkelijkste, is beter voor de diamant, maar geeft smurrie).
  • Stap 2: (Nat of droog schuren): Middel schuren met metaalgebonden diamant blokken korrel 50. Met deze stap haal je de grove krassen die je veroorzaakt hebt met korrel 30 eruit. (Tijdens deze stap kun je nat of droog schuren.)
  • Stap 3: Fijn schuren met metaalgebonden diamant blokken korrel 120. Je haalt met deze stap geen hoogte meer weg, maar je haalt opnieuw krassen weg die je hebt gemaakt met korrel 30 en korrel 50. (LET OP: Vanaf deze stap moet nat worden geschuurd!)

Nu is het tijd om nóg fijner te gaan schuren, namelijk met harsgebonden diamant pads.

Fijn schuren/polijsten met Harsgebonden Pads

Ook bij het schuren met harsgebonden diamantpads doorloop je een aantal stappen:

  • Stap 4: Fijn schuren met harsgebonden diamant pads korrel 50 (krassen eruit schuren) — (Nat schuren)
  • Stap 5: Fijn schuren met harsgebonden diamant pads korrel 100 (Nat schuren)
  • Stap 6: Fijn schuren met harsgebonden diamant pads korrel 200 (Nat schuren)

Gaatjes vullen met Bealstone© pasta.

Je zult hebben gezien, tijdens stap 1 tot en met stap 6, dat de vloer er netjes uitziet, maar dat soms luchtbelletjes tijdens het storten ervoor hebben gezorgd dat er nu gaatjes zitten in jouw terrazzo-vloer.

  • Stap 7: Die gaatjes gaan we nu vullen met Bealstone© pasta. Dus na stap 6: Fijn schuren met harsgebonden diamant pads korrel 200, is het tijd om met de Bealstone© pasta aan de slag te gaan.
Gaatjes vullen met de pasta

De pasta wordt gemaakt van Bealstone© liquid en Bealstone© poeder. Het is echt super hard. Het is een hel om te schuren en je kunt het echt alleen nat-schuren (met korrel 400) met water. Dus tip: zet de pasta er niet te dik op. Dit is heel veel werk.

Zo ziet de pasta er op je vloer uit voordat je deze weer eraf gaat schuren.

Je laat de pasta 1 dag drogen voordat je deze eraf schuurt. Maar je kunt de pasta ook gedurende (de rest van de klus-project) laten zitten en dan pas schuren als de rest van de verbouwing verder gevorderd is. De pasta beschermt dan je nieuw gestortte terrazzo-vloer.

Polieren/Polijsten na de pasta

Na het aanbrengen van de Bealstone© pasta is het tijd om de vloer te polieren/polijsten.

  • Stap 8: Fijn schuren met harsgebonden diamant pads korrel 400 — (Nat schuren)

Tip: Omdat je geen laagdikte er meer afhaalt vanaf het schuren met de harsgebonden diamant pads korrel 400, kun je — maar écht pas vanaf deze stap — het systematische schuren los laten. Als je een plek ziet waar nog wat meer pasta zit, dan kun je daar wat meer aandacht aan geven tijdens het schuren.

Je kunt nu, na het schuren met korrel 400, stoppen. Na het schuren met harsgebonden diamant pads korrel 400 is de vloer klaar om te worden opgeleverd. Je vloer of werkstuk heeft dan een satijnen finish.

Een mega-glanzende vloer: nog meer polijsten

Wil je nou een nóg glanzendere vloer (let op; eventuele oneffenheden zie je hierop) dan kun je nog verder doorgaan met polijsten:

  • Stap 9: Fijn schuren met harsgebonden diamant pads korrel 800 — (Nat schuren)
  • Stap 9: Fijn schuren met harsgebonden diamant pads korrel 1500 — (Nat schuren)
  • Stap 10: Fijn schuren met harsgebonden diamant pads korrel 3000 — (Nat schuren) = Spiegel afwerking

Goed schuren = systematisch doorgaan totdat je klaarbent

Je schuurt eerst de hele vloer systematisch van links naar rechts en dan van boven naar beneden. Laat je niet verleiden om af te wijken van dit patroon of de snelheid te wijzigen. Stick to the plan! Dat is belangrijk voor het succes. Anders schuur je de ene plek meer (kuil) dan de andere plek (heuvel). En dat wil je voorkomen!

Terrazzo afschuren is heel systematisch werk. Je schuurt eerst van links naar rechts in banen. Heb je de hele ruimte klaar, dan pas ga je van boven naar beneden schuren. Je schuurt continu in hetzelfde tempo, met dezelfde druk op de diamantblokken/pads.

Eerst schuur je (geel) van de ene naar de andere kant. Pas als je de hele vloer zo hebt gedaan, dan pas ga je van kant wisselen (rood). Systematisch schuren is wellicht het allerbelangrijkste van een terrazzo/granito vloer maken.

Als je tijdens het schuren ziet dat er op een plek al eerder het profiel doorheen komt (dan op een andere plek), laat je dan écht niet verleiden om het systeem los te laten. Alleen door het systeem autistisch tot het eind te volgen krijg je een mooi eindresultaat!

Zeker met de metaalgebonden-diamantschuur-blokken wil je er écht voor zorgen dat je systemisch blijft sturen. Echt niet langzamer schuren of langer ‘blijven hangen’ op 1 plek, want dan schuur je ‘een kuiltje’ en dan moet je de hele vloer schuren naar het diepste punt van dit ‘kuiltje’.

Na hoeveel uur kun je de vloer schuren nadat je hebt gestort? Hoe lang met de Bealstone©-terrazzo-vloer drogen?

Bealstone© heeft ten minste 48 uur nodig om te drogen. Na 48 uur is de vloer nog niet op volledige sterkte. Het liefste wil je echter na 4 dagen schuren. Hoe langer je wacht met het schuren van de vloer, des te lastiger het wordt om de vloer te schuren.

Heb je hele harde steentjes gebruikt als granulaat? Dan is het voor de diamant-schijf lastiger om deze af te sturen. Het kan dan gebeuren dat deze steentjes, tijdens het schuren, uit je cement worden geslingerd.

Aan de slag: Afwerken geschuurde terrazzo-vloer

Als je klaar bent met schuren van de vloer, dan kun je de vloer afwerken. Voordat je de vloer gaat afwerken is het overigens wel heel erg belangrijk dat echt alle (schuur)stof weg is. Goed stofzuigen dus! En je kunt eventueel, voordat je olie aanbrengt, de vloer schoonmaken met die witte open 3M schoonmaakpads. Die kun je ook gebruiken om de vloer mee in te olieën.

Er zijn qua afwerkingsolie eigenlijk 2 opties. Je moet kiezen. Je combineert de afwerklagen namelijk NIET.

  1. Natuurlijke lijnzaadolie, deze olie biedt bescherming, maar let op: het maakt de vloer wel dubbel zo donker. En als je gaat voor lijnzaad, dan zal de vloer altijd donkerder blijven, niet slechts tijdelijk; OF
  2. Bealstone© Repeloil; deze laag is een vlekstop. De vloer behoudt dezelfde kleur.

Repeloil (optie 2) is de meest gebruikte afwerklaag. Wil je Repeloil gebruiken en toch je vloer wat donkerder maken (wat natuurlijk gebeurt met lijnzaadolie), dan heb je de optie om kleurverdieper toe te voegen aan je Repelolie.

Lijnzaadolie (boven) vs Repeloil (onder). Dit is dezelfde terrazzo-vloer, maar afgewerkt met een andere afwerkingsolie!

Heel belangrijk: Laat de afwerkingsolie NOOIT helemaal opdrogen. Het mag best een aantal uur blijven liggen, maar voordat je naar huis gaat dan neem je de afwerkingsolie op. Laat je de lijnzaak en/of Repelolie wel helemaal opdragen, dan krijg je blinkende vlekken in/op je nieuwe vloer. Die je er niet meer uit krijgt. Je moet de olie (na een bepaalde tijd) er dus afvegen.

Je kunt de olie met een boenmachine of gewoon met de hand aanbrengen. Allebei is mogelijk.

Mocht je perse willen, dan kun je een terrazzovloer altijd nog extra afwerken met een (boen)was, maar dit is eigenlijk niet nodig. Deze (boen)was wrijf je in met een schapenvacht.

Pas na 5–7 dagen komen de eigenschappen van de (Repel)olie volledig tot hun recht.

Achteraf: Je terrazzovloer onderhouden

Nadat je een terrazzovloer hebt gelegd hoef je deze weinig onderhoud te geven. Je moet de vloer steeds goed schoonmaken en af en toe behandelen met een onderhoudsmiddel

Heel belangrijk: gebruik nooit nooit nooit ducttape op een terrazzo-vloer. Er zitten weekmakers in de tape en de vlekken die deze weekmakers achterlaten krijg je er nooit meer uit.

Update 01 augustus 2022: Er wordt inmiddels hard geschuurd!

Verslag van mijn project: Hoe legde ik mijn eigen terrazzo/granito vloer

Dat lees je hier in de blog Hoe ik als amateur zelf een Terrazzo vloer legde op de traditionele manier, op basis van normaal cement en steentjes

--

--

Melanie van Norden
Melanie van Norden

Written by Melanie van Norden

Melanie is co-founder of the #startup Embrosa. She believes in local entrepreneurship, is together with her Bart, she loves motorcyles, cars and art.

Responses (1)